Tips bij de aanschaf van een transferpers

Een transferpers kopen voor een textieldrukkerij, sportvereniging of hobby? Met alle beschikbare persen kan het lastig zijn om de juiste transferpers (ook wel hittepers genoemd) te kiezen. Waar moet je beginnen? Waar moet je op letten? In deze handige tip lijst leggen we uit hoe je de beste transferpers kan selecteren. Of je nu een startende ondernemer bent of een doorgewinterde textieldrukker.

Hoe vaak heb ik hem nodig?

Hoe vaker je een transferpers of ander apparaat nodig hebt, des te belangrijker hij voor je is in je productieproces. Aan een machine die je zelden gebruikt zijn andere voorwaarden verbonden dan een machine die je iedere ieder dag en de hele dag gebruikt.

Qua gebruikersgemak heb je meer wensen bij een machine die veelvuldig gebuikt gaat worden.

Als je nog niet precies weet hoe vaak je een transferpers gaat gebruiken, bijvoorbeeld omdat je net begint, dan is een grote investering niet nodig. Mocht je bedrijf goed gaan lopen, dan heb je een goedkoop instapmodel snel terugverdiend en kun je investeren in een luxer model, waarbij je het instapmodel als reserve kunt houden.

Basic of “alles erop en eraan”

Bij basic uitvoeringen moet je letterlijk alles zelf doen. Er is geen automatisering en je kunt vaak maar één programma instellen. Er is ook nogal kracht voor nodig om de pers open en dicht te doen.

Wanneer je een half automaat kiest, dan blijft deze dicht met een magneet en springt bij het aflopen van de teller vanzelf open. Je hoeft hem dus alleen maar tegen het magneetcontact aan te klikken en niet door een veerspanning heen trekken. Tevens kun je bij deze modellen de druk aflezen en zijn er na-pers tijden in te stellen.

Bij alle machines klinkt een signaal wanneer de tijd verstreken is, vanaf een semi-automaat gaat de klem vanzelf open wat verbranden van de lijm voorkomt.

Bij “alles erop en eraan” wordt er vaak door pneumatiek met een druk op de knop druk gezet. Deze machines zijn meestal uitgerust met twee tafels waartussen gewisseld kan worden. Er kunnen tevens verschillende programma’s worden ingesteld. Het gebruikersgemak is groot, de handmatige belasting is veel lager en de productie gaat omhoog.

Het is natuurlijk wel zo dat hier een prijskaartje aan hangt. Eenvoudiger is goedkoper.

Goede onderplaat van gietijzer

Op internet zwerven heel veel “goedkope” transferpersen. Deze zijn vaak goedkoop omdat ze zijn uitgevoerd in lichte metaalsoorten. Een goede transferpers heeft een gietijzeren onderplaat en moet je met moeite kunnen verplaatsen omdat hij zo zwaar is.

Op de onderplaat komt veel druk te staan en moet lang mee kunnen gaan. Hierom moet deze gemaakt zijn van zware kwaliteit gietijzer. Wanneer dit niet het geval is kan de plaat onder de druk en warmte gaan vervormen en verbuigen. Hierdoor is de druk niet meer hetzelfde op alle plaatsen.

De lijm dringt op die plaatsen niet goed in het textiel en dit heeft een nadelige invloed op het eindresultaat.

Gelijkmatig warmend element

Hetzelfde geld voor de verwarmde bovenplaat. Deze dient zo gelijkmatig mogelijk van temperatuur te zijn en daadwerkelijk de temperatuur bereiken die op het display staat.

Bij goedkopere modellen is de verdeling van de warmte niet goed, waardoor het eindresultaat tegen kan vallen. De aangegeven temperatuur wordt ook vaak niet gehaald.

Goedkoop is in dit soort gevallen duurkoop, omdat vrij snel een nieuwe transferpers gekocht moet worden.

Druk goed instelbaar

Het goed (voorspelbaar) in kunnen stellen van de druk is belangrijk omdat er bij verschillende flex-soorten andere druk (hoog, middel, laag) nodig is. Bij het sluiten van de pers kan dit gevoelsmatig worden afgesteld, maar niet iedereen heeft dezelfde kracht in zijn armen. Hierdoor krijg je onvoorspelbare afstellingen. Bij de halfautomaten wordt de druk aangegeven met een cijfer van 0 tot 9 waarbij 5 medium is. Dan is het dus meetbaar en voorspelbaar.

Bij een pneumatische pers is de afstelling ingesteld en hoeft er alleen op een knop te worden gedrukt. Preciezer kan het niet.

Waar kun je verder op letten:

 • Verwisselbare onderplaten:
  Beschikt een pers over deze eigenschap? Dan kan je het standaard formaat onderplaten vervangen door andere formaten. Handig wanneer je bijvoorbeeld een 10x10cm borstlogo of een bedrukking op een mouw moet zetten.
 • Auto-open systeem:
  Via een magnetische sluiting gaan transferpersen met een auto-open systeem automatisch open na de ingestelde pers tijd. Handig, want zo hoef je niet altijd meer bij je pers te blijven staan en hoef je de pers niet meer handmatig te openen.
 • Open onderplaat:
  Is de onderplaat van de pers open aan de onderkant? Dan kan je textiel eenvoudig om de onderplaat heentrekken tijdens het persen. Zo hoef je niet alle textiel onder de pers te leggen.
 • Ingebouwde laser:
  Beschikt de pers over een ingebouwd laser-systeem? Dan kan je folie altijd netjes recht op het textiel positioneren en vervolgens drukken.